Gezondheid

Mentale Gezondheid

Stress & Burn-Out

Burn-out preventie

Sta je ‘s ochtends met veel moeite op ? Valt taken afwerken je steeds zwaarder ? Heb je moeite om je te concentreren ? Laat je geheugen je al eens in de steek ? Ben je licht ontvlambaar geworden ? Ben je steeds meer in een cynische stemming ? Geeft niets je nog een gevoel van plezier of geluk ?
Dan wordt het tijd om aan de alarmbel te trekken !

Bovengenoemde zijn symptonen van langdurige stress.

We bekijken samen welke gebeurtenissen er u in het dagelijkse leven stress bezorgen, dit kan zowel werkgerelateerd zijn als privé of beide. We zoeken uit hoe je er in de toekomst mee kan omgaan. Timemanagement, mailhygiene, hartcoherentie, haalbare doelen opstellen, veerkracht vergroten, … zijn enkele voorbeelden waaraan gewerkt kan worden.

Hoe veerkrachtiger je bent des te beter ben je bestand tegen stress !

Hartcoherentie

Het oersysteem is vaak onze redding bij acuut gevaar. Het reflex – en het emotioneel brein werken samen en zorgen ervoor dat er een heel mechanisme in ons lichaam in werking treedt. Toch is dit oersysteem ook actief als we lijden aan langdurige stress, angsten en emotionele conflicten. Er is onvoldoende psychisch en lichamelijk herstel waardoor men uitgeput geraakt. Concentratiestoornissen, hartkloppingen, hoge bloeddruk, slaapstoornissen, depressies, darmklachten, opgejaagdheid, moeheid, lage weerstand, een onbehaaglijk gevoel, prikkelbaarheid, sterk emotioneel zijn, burn-out, …. kunnen hiervan de gevolgen zijn.

Ons zenuwstelsel is uit balans. Er is geen evenwicht tussen het emotioneel brein en het verstand. Vandaar dat we ons moeilijker kunnen concentreren en emotioneel reageren. We bevinden ons in een neerwaartse spiraal.

Goed nieuws!
Dit proces is omkeerbaar als we ons psychisch en lichamelijk kunnen herstellen.
Dit kan door de beoefening van hartcoherentie.

Sonja Scheurwegs - Hartcoherentie coach

Medewerkers kunnen in een kader van vertrouwen & discretie contact nemen met sonja.scheurwegs@cronos.be

Vertrouwelingen

Vertrouwelingen zijn een luisterend oor voor elke werknemer en bieden bijstand in de zoektocht naar een oplossing conform de procedures vermeld in het arbeidsreglement.

De vertrouweling zal vanuit zijn integriteit luisteren naar je verhaal, je informeren over mogelijke stappen en indien gewenst bemiddelen in de zaak om zo tot een verzoening te komen of de zaak verder aan te kaarten bij een leidinggevende om de ernst van de kwestie duidelijk te maken en de deur te openen voor een gesprek samen met jou en de vertrouweling.

De contactpersonen en meer informatie kan je terugvinden in cronoscentral.be > Mijn Cronos > Cronos documenten

EAP 45+ Programma

Het is belangrijk om zowel persoonlijk als professioneel goed zorg te dragen en te blijven dragen voor je mentale veerkracht. Cronos biedt de 45+ medewerker en de partner en de kinderen ten laste gratis een Employee Assistance Program (EAP) aan.

Dat betekent dat we de mogelijkheid bieden om snel en discreet advies of ondersteuning te krijgen bij allerhande professionele of persoonlijke vragen en moeilijke situatie’s.

 • Gratis voor jou, je partner en je kinderen ten laste.
 • Gemakkelijke bereikbaarheid, 24u/24 en 7d/7 Korte oplossingsgerichte begeleiding
 • Extern en onafhankelijk (Cronos krijgt het niet te horen)
 • Vrijwillig en strikt vertrouwelijk.

Psychologische ondersteuning
Persoonlijke vragen: relatieproblemen, moeilijkheden met of van kinderen, gebrek aan zelfvertrouwen,verwerken van een schokkende gebeurtenis, rouw, angst, depressie, verslaving, …

Professionele vragen: stress, work-life balance,omgaan met veranderingen, conflicten met collega’s of leidinggevende, burn-out, …

Juridische ondersteuning
Vragen over echtscheiding, voogdij, hoederecht,alimentatie, erfenis, … Vragen over contracten (huur, aankoop, verzekering, …)

De contactgegevens kan je vinden via MyCronos > Cronos documenten (download de EAP Pulso flyer).

Of contacteer cronoscare@cronos.be

Healthy Minds

24/7 toegang hebben tot de informatie van je bedrijf, het concept van het nieuwe werken, knowledge sharing, cloud computing, het gebruik van social media, in realiteit lopen we onszelf gewoon voorbij.

Voel je er iets voor om te investeren in nieuwe contacten en mensen te ontmoeten, niet via je tablet, pc of smartphone maar gewoon in het echt? Zou je het bovendien fijn vinden om het nu eens niet over het werk te hebben maar gewoon over wie je bent, wat je interesseert of gewoon over hoe je in het leven staat?

Mogelijke Activiteiten

 • Verbinden (door spel, interesses, muziek, hobby’s, …)
 • Wandelen in de natuur
 • De kracht van het geven (vrijwilligerswerk)
 • Ben wie je bent
 • Eenzaamheid ten tijde van digitalisering
 • Kunst en cultuur
 • Lezingen

Veldkant 39, Zorglokaal

Reserveer je afspraak via www.cronoscentral.be > Mijn Cronos > Care dagen