Fysieke Gezondheid

Bewegen Op Kantoor

Naast gezonde voeding is ook voldoende beweging essentiëel voor een goede gezondheid. Op kantoor stimuleren we het inzetten van wandelmeetings, hoge tafels voor staande meetings en een bureau bike. “Sitting disease” is het nieuwe roken. Daarom geven we je deze 5 tips mee om toch minstens 5 minuten per uur te bewegen.

Gezondheid - Bewegen op kantoor - 1

1. Loop naar collega’s in plaats van een mail naar hen te sturen. Het contact zorgt ervoor dat mensen gelukkiger zijn.

Gezondheid - Bewegen op kantoor - 2

2. Gebruik een kleine beker om uit te drinken, zo moet je meer lopen om hem te vullen.

Gezondheid - Bewegen op kantoor - 3

3. Ga op een andere verdieping naar het toilet.

Gezondheid - Bewegen op kantoor - 4

4. Zoek eens op het internet naar ‘workouts achter bureau’. Deze handige oefeningen kan je onopvallend doen.

Gezondheid - Bewegen op kantoor - 5

5. De lunchpauze is de ideale manier om, eventueel samen met collega’s, de benen te strekken.

Be-Active

Met Cronos Be-Active willen we jullie graag helpen om ‘in actie’ te komen op een eenvoudige, laagdrempelige en tegelijk informatieve wijze. Een volledig programma om jullie vitaliteit te boosten.

Het Be Active programma verloopt in verschillende stappen:

1. KICK-OFF
We nodigen jullie graag uit voor de Kick-Off, een 75 min. durende groepsessie waar het verloop van het programma wordt toegelicht.
Na de infosessie kan je je ook meteen inschrijven.

2. ACTIVITY SCAN
Het eerste gedeelte van de Activity Scan bestaat uit een individueel gesprek met een Vitaliteitscoach. Je lichaamsgewicht, lichaamslengte, lichaamsvetpercentage, BMI, Body Frame worden gemeten en in kaart gebracht.
Het tweede gedeelte bestaat uit een fysiek gedeelte waarbij een steptest of individuele test wordt afgenomen onder continue hartslagbewaking.

3. START-TO-BE ACTIVE
De verwerkte data van de Activity Scan wordt in het kort toegelicht.
Er wordt een 12 weken programma op maat samen met jou opgemaakt. Je bent klaar om dan zelfstandig aan de slag te gaan.

4. PERSONAL COACHING
Er zullen op regelmatige basis contactmomenten met een personal coach mogelijk zijn.

5. ACTIVITY SCAN 2
De progressie wordt in kaart gebracht. Op basis van de bevindingen wordt een nieuw 12 weken programma opgesteld. Een actieve levensstijl stopt namelijk niet bij een eerste evaluatiemeting.

Meer info? Contacteer ons!

Stoppen Met Roken

Wil je stoppen met roken maar lukt het niet op je eentje? Dan kunnen tabakologen je hierbij helpen!

Ook dit jaar organiseren we op Cronos een gratis reeks rookstopbegeleiding met een tabakoloog. Deze start op 2 maart met een infosessie.

Heb je interesse om samen met een tabakoloog de sigaretten vaarwel te zeggen?

Maak kennis met dit concept en met de tabakologe tijdens de gratis infosessie te Kontich!

Hou je mailbox in de gaten, vanaf we een nieuwe datum hebben sturen we een mail uit.

Daniëlle Joris - Verpleegkundige & tabakologe

Daniëlle begeleidt zowel individueel als in groepsessies.

Ik schat dat ik sinds een jaar of 8 toch al weer rook. Eerder had ik al 7 jaar gerookt in mijn tienerjaren, waarna een rookstop van ongeveer 18 jaar. Opnieuw begonnen en dus via de rookstopsessie van Daniëlle Joris ondertussen alweer 2 jaar gestopt J Mijn grootste insteek was dat ik niet meer wilde afhankelijk zijn van de sigaret – dat die mijn leven bepaalde en dus baas was. Uiteraard ook gezondheid speelde een rol. Niet onbelangrijk de insteek om altijd maar weer uit te stellen: verdikken. Dat was mijn grootste schrik eigenlijk wel.

Ik startte met het gevoel dat als ik door de sessies niet zou kunnen stoppen, ik het nooit zou kunnen – dan zou ik het echt wel aan mezelf te wijten hebben.

De begeleiding was geruststellend en zacht – niet belerend – doch kordaat. Dat laatste is belangrijk voor een roker, want ik bleef maar excuses verzinnen “om jammer genoeg te laat te zijn voor deze sessie en dan maar de volgende te nemen”. Het groepsgevoel werd ook benut in de strijd tegen de sigaret. Dat is heel wat waard, want daar trek je je als mens aan op en hou je je aan vast. Je staat er niet alleen voor. Dat gevoel was overheersend. Je stond niet alleen in het afzien en de ellende.

Mijn verwachtingen zijn dus absoluut ingelost!

Ik had niet meer dan de klassieke voorspelbare problemen. Ik denk dat ik echt heb moeten tandenbijten zo’n dikke maand bij aanvang (laat ons zeggen de weken van de sessies). Nadien was er zeker beterschap en ging iedere dag gewoon beter.

Nu – na 2 jaar – heb ik zelden nog zin in roken. Mind you: die momenten zijn nog zeker realiteit, maar steeds minder frequent en minder lang in duur. Het valt me op dat die momenten zich manifesteren in dromen over.

Stoelmassage

Zittend op een ergonomische stoel, krijg je gedurende een 20-tal minuten een drukpuntmassage op hoofd, nek, schouders, armen en rug. Dit gebeurt op de kledij, zonder olie. Nadien ben je ontspannen en vol energie om weer terug aan het werk te gaan.

Veldkant 39, Zorglokaal

Reserveer je afspraak via www.cronoscentral.be > Mijn Cronos > Care dagen Stoelmassage in jou regio? Mail naar cronoscare@cronos.be en we ondersteunen jullie hiermee!

Voedingsdeskundige

Een gezonde en evenwichtige voedingsstijl is zeer belangrijk. Niet alleen voor een goede levenskwaliteit, maar ook voor het werkvermogen. Mensen die gezond eten, kunnen zich beter concentreren en leveren betere prestaties. Er is doorlopend aanbod en mogelijkheid om gratis een afspraak te maken met een voedingsdeskundige of diëtiste.
Cronos hecht zeer veel belang aan de gezondheid van zijn medewerkers en stimuleert dit via verschillende manieren: Iedere dag gratis vers fruit en gezonde snacks voor alle medewerkers; Organiseren van gezonde kookworkshops; Stimuleren voedings- en beweeginitiatieven;
Lesley

Lesley Van Hul - Voedingsdeskundige & Specialisatie allergieën

Koken voor mijn man, (plus)kinderen en vrienden was mijn leven. Tot ik na -een bijna fatale- allergische reactie te horen kreeg dat ik een ernstige voedselallergie had.

Ik besliste mijn kennis in te zetten om mensen te helpen. Omdat ik ervaren heb hoe moeilijk het kan zijn om te leven met een voedselallergie. En omdat ik vind dat iedereen het recht heeft om te genieten van eten. Want lekker eten maakt gelukkig, echt waar! Neem een kijkje op haar website: AllergieVrijKoken

Afspraken kan je reserveren via www.cronoscentral.be > Mijn Cronos > Care Dagen

Health Check Up 45+

Cronos nodigt 2-jaarlijks alle 45+ vaste medewerkers uit voor een gratis health check-up.
Uitnodiging volgt per mail indien je in aanmerking komt.

Hiervoor doen we een beroep op de expertise van Attentia, een externe organisatie gespecialiseerd in onder meer gezondheid en welzijn op het werk.

Health Check-Up : verschillende formules, jij kiest !

 • De Fit Check-up : evaluatie van je algemene fitheid en persoonlijk advies om je op weg te zetten naar een leven vol vitaliteit
 • De Medische check-up : uitgebreid preventief medisch onderzoek

Onderstaand een overzicht over wat je mag verwachten per formule:

Formule Fit Check-Up : op weg naar een fitter leven

 • Deze Fit Check-up geeft je inzicht in je fysieke fitheid en bied je mogelijkheden om je conditie te optimaliseren, door je levensstijl aan te passen. Het resultaat ? Meer energie !
 • Bloedonderzoek
 • Medische intake en een elektrocardiogram (ECG) in rust
 • Elektrocardiogram (ECG) bij inspanning
 • Conditietest (tenzij de arts tegenadvies geeft hiervoor) op 21/9/2016 : “Sportmed” gecertificeerde inspanningsproef op de ergometrische fiets met een persoonlijk trainingsplan en bespreking in groep.
 • Hertest : om je vooruitgang te meten volgt er enkele maanden later een hertest met een tweede rapport boordevol tips
 • Bij elke test hoort een body scan (oa vetmeting)

Formule Medische check-up : brengt je algemene gezondheidsrisico’s in kaart

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een verpleegkundige en een arts. Het bestaat uit :

 • Een algemeen klinisch onderzoek
 • Een oogtest
 • Een gehoortest
 • Een meting van de longinhoud
 • Een klinisch biologisch onderzoek : bloedonderzoek en urineonderzoek, cholesterolmeting…
 • Een elektrocardiogram (ECG) in rust
 • Kankeropsporingsonderzoek : voor de dames : klinisch borstonderzoek (palpatie), hematest (opsporing van bloed in de stoelgang)
 • Kankeropsporingsonderzoek voor de heren : PSA (“prostate specific antigen”), hematest (opsporing van bloed in de stoelgang), rectaal onderzoek

Een 2 à 3 tal weken na het onderzoek ontvang je een persoonlijk rapport. Omwille van de confidentialiteit wordt dit rapport naar je thuisadres gestuurd. Cronos heeft op geen enkele manier inzage.

Veldkant 39, Cronos Care

Wil je meer informatie over data of heb je andere vragen. Mail dan naar cronoscare@cronos.be, we helpen je graag verder.

Osteopaat

Door een slechte (zit)houding, een snel leven, stress… beginnen meer en meer mensen allerlei rug-, nek-, schouder- en hoofdpijnklachten te ondervinden.

Osteopathie is een geneeswijze, die niet enkel de symptomen, maar ook de oorzaak van klachten opspoort en behandelt. Een osteopaat probeert de mens vanuit een holistische visie te bekijken: dat betekent in zijn totaliteit. Hoe is het gesteld met de beenderen, gewrichten, organen en bloedvaten ? Maar ook: hoe zit het met zijn psyche en levensstijl, zijn slaap -en eetgewoonten, zijn werksituatie?

Vanuit deze gegevens gaat hij op zoek naar de oorzaak van het probleem: waar komt de pijn vandaan? Als een afwijking zich jarenlang opbouwt, kan het lichaam dat op een gegeven moment niet meer aan. De osteopaat probeert het compensatiemechanisme dan weer in orde brengen.

Onze osteopaten, Wouter, Walter en Emma, komen maandelijks onze spieren loswerken.

Veldkant 39, Zorglokaal

Reserveer je afspraak via www.cronoscentral.be > Mijn Cronos > Care dagen
Interesse andere regio’s ? Mail naar cronoscare@cronos.be en we ondersteunen jullie hiermee !