Ik ga op reis
& ik neem mee…

praktische tips voor je reisapotheek

Mijn verzekeringskaart

Voor je op reis vertrekt is het aangeraden om een verzekeringskaart aan te vragen bij je ziekenfonds. Vraag ook na welke bijkomende of specifieke verzekeringen er nodig zijn.

Als je in de EU, Zwitserland, Noorwegen, Ijsland of Liechtenstein medische hulp moet krijgen, kunnen je medische kosten vergoed worden op vertoon van je Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK).

Die kan je gratis afhalen bij je ziekenfonds of online bestellen.

Mijn  kennis over reisadviezen.

Voor je op reis vertrekt kan het interessant zijn om de reisadviezen op te volgen.
Hiermee voorkom je dat je veiligheid of gezondheid in gevaar komt. Een advies kan gaan over de staat van de ziekenhuizen, beschikbaarheid van drinkwater, risico op natuurrampen, gebrek aan medisch diagnostisch materiaal, geopolitieke situaties…

Ben je niet zeker wat de reisadviezen zijn voor het land waar jij naartoe wil trekken?
Dan neem je best een kijkje op diplomatie.belgium.be/nl/reisadviezen voor de laatste reisadviezen voor jouw bestemming.

Op de website travellersonline.diplomatie.be kan je jouw reis registreren. Zo kan de Belgische ambassade makkelijker met jou communiceren bij verandering van de veiligheid.

Mijn vaccin voor het buitenland

De vaccins beschermen niet tegen alle infecties maar gaan je de veiligste bescherming geven tegen tropische ziektes zoals tyfus, difterie, gele koorts, hepatitis A, tetanus.

Laat je liefst 6 maanden voor je reis controleren bij je huisarts. Die gaat na of het vaccin herhaald moet worden en of het vaccin genoeg bescherming zal brengen om die opnieuw te laten plaatsen. Maak minimum 6 weken voor je reis een afspraak bij het Tropisch Instituut voor het plaatsen van de nodige vaccins.

Reis je naar gebieden zoals Zuid- en Midden-Amerika, Afrika en Azië; dan kan je aan de arts een voorschrift vragen voor de malariapil (Malarone®). Die pil dien je in te nemen volgens het voorschrift. Kijk de bijsluiter goed na voor optimale bescherming.

Reisapotheek checklist

Om het jou makkelijk te maken, stelden we een handige reisapotheek checklist voor je samen. Je kan hem hier downloaden.

Have a safe trip!