stoppen met roken

gezondheid

Wil je stoppen met roken maar lukt het niet op je eentje? Dan kunnen tabakologen je hierbij helpen!

Ook dit jaar organiseren we op Cronos een gratis reeks rookstopbegeleiding met een tabakoloog. Deze start op 2 maart met een infosessie.

Heb je interesse om samen met een tabakoloog de sigaretten vaarwel te zeggen?

Maak kennis met dit concept en met de tabakologe tijdens de gratis infosessie op 02/03 te Kontich! Schrijf je hier in.

Daniëlle Joris

Verpleegkundige-tabakologe

Daniëlle begeleidt zowel individueel als in groepsessies.

Ik schat dat ik sinds een jaar of 8 toch al weer rook. Eerder had ik al 7 jaar gerookt in mijn tienerjaren, waarna een rookstop van ongeveer 18 jaar. Opnieuw begonnen en dus via de rookstopsessie van Daniëlle Joris ondertussen alweer 2 jaar gestopt J Mijn grootste insteek was dat ik niet meer wilde afhankelijk zijn van de sigaret – dat die mijn leven bepaalde en dus baas was. Uiteraard ook gezondheid speelde een rol. Niet onbelangrijk de insteek om altijd maar weer uit te stellen: verdikken. Dat was mijn grootste schrik eigenlijk wel.

Ik startte met het gevoel dat als ik door de sessies niet zou kunnen stoppen, ik het nooit zou kunnen – dan zou ik het echt wel aan mezelf te wijten hebben.

De begeleiding was geruststellend en zacht – niet belerend – doch kordaat. Dat laatste is belangrijk voor een roker, want ik bleef maar excuses verzinnen “om jammer genoeg te laat te zijn voor deze sessie en dan maar de volgende te nemen”. Het groepsgevoel werd ook benut in de strijd tegen de sigaret. Dat is heel wat waard, want daar trek je je als mens aan op en hou je je aan vast. Je staat er niet alleen voor. Dat gevoel was overheersend. Je stond niet alleen in het afzien en de ellende.

Mijn verwachtingen zijn dus absoluut ingelost!

Ik had niet meer dan de klassieke voorspelbare problemen. Ik denk dat ik echt heb moeten tandenbijten zo’n dikke maand bij aanvang (laat ons zeggen de weken van de sessies). Nadien was er zeker beterschap en ging iedere dag gewoon beter.

Nu – na 2 jaar – heb ik zelden nog zin in roken. Mind you: die momenten zijn nog zeker realiteit, maar steeds minder frequent en minder lang in duur. Het valt me op dat die momenten zich manifesteren in dromen over.

Menu